ммм - македонска музичка мрежа

Дејан Цукиќ - новинар, музичар, есеист, преведувач

Дејан Цукиќ - новинар, музичар, есеист, преведувач...Mлади поп-пејачи од Македонија ми праќаат свои нови снимки...

Многумина би ја посакале кариерата на Дејан Цукиќ! Некогашен Инструктор на Бајага последниве две и пол децении потпишува десетина соло-албуми, еден куп интервјуа со светски музички ѕвезди

Повеќе...

Сеќавање на Џон Ленон

Сеќавање на Џон Ленон - Херој на работничката класа

Доколку на 8-ми декември 1980-та Марк Дејвид Чапман не тргнал да го реализира својот крвав список, на кој прв за отстрел беше Џон Винстон Ленон (подоцна Џон Оно Ленон), на 9-ти октомври 2010-та најславниот Битлс ќе го прославеше својот 70-ти роденден

Повеќе...

Четири децении од смртта на иконата на блузот

Четири децении од смртта на иконата на блузот - За Џенис, со љубов...

Американка, по местото на раѓање, и голем космополит во својата душа, Џенис Џоплин денес ја сметаме за една од најважните личности во историја на светската популарна музика

Повеќе...

40 години од смртта на Џими Хендрикс

40 години од смртта на Џими Хендрикс: Маршал, засекогаш!

Четири децении по смртта на гитарскиот гениј, едно е сосема сигурно – Џими Хендрикс е најсјаен бесценет камен од ризницата на неповторливите 60-ти, трагичен херој на музичката декада

Повеќе...

Златко Ориѓански

Златко Ориѓански: Добро утро, госпоѓо!

Приказната за враќањето на Анастасија мене ми личи како брак и развод од една жена, со која по 10-15 години се среќаваш на плажа во Сплит

Повеќе...

Марко Маринковиќ – Слаткаристика

Марко Маринковиќ – Слаткаристика - Соголен, како во еротски филм...

Верувате ли во бајките? Сеедно каков е одговорот - животната приказна на Марко Маринковиќ, многу попознат како Слаткаристика, ни оддалеку не е тоа. Единствено што по многу години поминати во длабок андерграунд, денес  таа има среќен епилог

Повеќе...

Две години без Тоше Проески

Две години без Тоше Проески: Ништо не може да ја пополни празнината која остана по заминувањето на ангелот

Во спомен на тажниот ден 16-ти октомври, на кој пред две години засекогаш останавме без Тоше Проески, ги евоцираме сеќавањата на овој легендарен музичар, заедно со негови соработници

Повеќе...